انتخاب نوار آبیاری یا تیپ مناسب برای هر پروژه یک فرآیند منحصربفرد است. پس باید بر مبنای نیاز دقیق آن انجام شود. چهار عامل موثر در خصوص انتخاب نوار مناسب باید در نظر گرفته شود. این چهار عامل عبارتند از: قطر نوار، ضخامت دیواره نوار، اندازه سوراخ خروجی جریان و دبی آب عبوری از داخل نوار. پس از بررسی این چهار عامل در انتها به یک نکته مهم دیگر در خصوص انتخاب نوارهای آبیاری مناسب اشاره میکنیم.
قطر نوار آبیاری
در حال حاضر در کشور ما عمده تولیدکنندگان نوارهای آبیاری، نوارهایی با قطر 16 میلیمتر تولید و روانه بازار میکنند. برای آبیاری باغها یا مزارعی که دارای ابعاد کوچکتر از 600 فوت هستند، استفاده از نوارهای با قطر 16 میلیمتر کاملا مناسب است.
ضخامت دیواره نوار آبیاری
معمولا برای اندازهگیری ضخامت دیواره نوارهای آبیاری از واحد میلیمتر استفاده میشود. ضخامت نوارهای موجود در بازار بین 70 تا 150 میکرومتر است. اگر مهارت چندانی در استفاده از این تجهیز ندارید، سعی کنید با ضخیمترین نوع آن یعنی نوارهای 150 میکرونی شروع کنید؛ چون نوارهای 70 میکرونی بسیار حساس هستند و اگر در نصب آنها کوچکترین بیدقتی صورت بگیرد، احتمالا آسیب میبینند.
همچنین هرچقدر ضخامت نوارها بیشتر باشد، احتمال یخ زدن آب داخل آنها در فصل زمستان کمتر میشود. قیمت نوار آبیاری 15 میلیمتری گرانتر است. اما با توجه به دلایلی که ذکر کردیم، خرید آن منطقیتر به نظر میرسد.
اندازه قسمت پخشکننده جریان آب
در هنگام تولید نوارهای آبیاری محلهایی برای خروجی آب تعبیه میشود. لذا نیازی به ایجاد سوراخ جدید برای نصب قطرهچکان در این نوارها وجود ندارد. معمولا این سوراخهای پخشکننده آب توسط دستگاه در فواصل یکسان از نوار ایجاد میشوند. در حال حاضر در کشور ما تولیدکنندگان این سوراخها را با فواصل 10، 20 و 30 سانتیمتری در نظر میگیرند. البته گاهی اوقات ممکن است به سفارش مشتری این فاصله به صورت 15 سانتیمتری نیز در بیاید که چندان رایج نیست.
دبی عبوری از سوراخ پخشکننده جریان
هرچه طول نوار مورد استفاده در پروژه بیشتر باشد، دبی آب مورد نیاز برای هر ردیف از نوارها کاهش پیدا میکند. عامل دیگر اثرگذار در تعیین دبی عبوری از نوارهای آبیاری یا تیپ نوع خاک مورد استفاده در پروژه است. عمدتا سه نوع خاک رس، گلدانی و شنی در پروژهها وجود دارد. برای آبیاری زمینهای با خاک رسی، به کمترین میزان دبی عبوری در نوار احتیاج است و در خاکهای شنی باید جریان عبوری از نوارها دارای دبی بالایی باشند.
جلوگیری از گرفتگی جریان داخل تیپ
یکی از مواردی که معمولا در استفاده از نوار آبیاری در پروژههای مختلف ممکن است اتفاق بیوفتد. ایجاد رسوب در داخل نوارها است که پس از مدتی امکان دارد شدت جریان داخل نوار را کاهش دهد. برای جلوگیری از این منظور دو راه وجود دارد؛ راه اول این است که سعی کنید از آبی برای آبیاری استفاده کنید. که میزان املاح و سختی آن کمتر باشد. راه دوم نیز تصفیه کردن آب است. برای تصفیه مناسب جریان آب استفاده از یک فیلتر با حداقل 200 مش میتواند تا حد قابل قبولی جلوی ایجاد رسوب داخل نوار را بگیرد.
دیدگاه خود را بنویسید