مقدمه نوار آبیاری پلاک دار

از چندین سال پیش که خطر کم شدن منابع آب کشاورزان را درگیر کرد، استفاده از سیستم‎های هوشمند در چاه‌های آب و بهره‌گیری از شیوه‌های نوین آبیاری در دستور کار قرار گرفت. در آبیاری سنتی حجم زیادی از آب هدر می‌رود؛ لذا کشاورزان تصمیم گرفتند رویه خود را تغییر دهند و روش‌های جدید، همچون آبیاری قطره‌ای و نوار آبیاری پلاک دار ، در کانون توجه قرار گرفت.

آب حیاتی‌ترین نیاز کشاورزی محسوب می‌شود؛ بنابراین وابستگی کشاورزی به آب بیش از سایر بخش‌ها است. با کاهش منابع آب و میزان بارندگی در سال‌های اخیر، شیوه آبیاری از شکل سنتی به سمت روش‎های علمی و بهینه‌تر مانند آبیاری قطره‌ای تیپ در حال تغییر است. اجرای نوار تیپ در صرفه‌جویی در مصرف آب و افزایش بازدهی مقدار آب مصرفی اهمیت بالایی دارد و با توجه به شرایط اقلیمی از ضروری‌ترین موارد محسوب می‌شود.

نوار تیپ آبیاری

نوار آبیاری تیپ چیست؟

نوار آبیاری تیپ از جنس پلی اتیلن است و معمولاً هر کلاف آن میتواند ۱۰۰۰ تا ۳۰۰۰ متر نوار را شامل ‌شود. نوار تیپ بر خلاف لوله‌های پلی اتیلن، دارای جنسی نرم و انعطاف‌پذیر است. این نوارها هنگام ورود آب، پر شده و پس از پایان پروسه آبیاری، مجدداً به صورت مسطح در می‌آیند. ضخامت نوار تیپ بسیار نازک بوده و معمولاً در بازه‌ای بین 0.5 تا 1.5 میلی متر در حال تغییر است.

نوار آبیاری پلاک دار

نوار پلاک‌دار، یکی از انواع نوار تیپ محسوب می‌شود که در آن، آب از طریق حفره‌هایی که با پلاک‌های قطره چکان پوشیده شده است، خارج می‌‌شود. قطر نوارهای آبیاری پلاک‌دار 16 میلی متر بوده و ضخامتی حدود 150 تا 200 میکرون دارند. پلاک‌های موجود در این نوارها، با فاصله‌های 10 سانتی متر تا یک متر با دبی‌های مختلف قرار گرفته‌اند. اما رایج‌ترین فاصله‌ها 10، 15، 20 و 30 سانتی متر هستند.

نوار تیپ پلاک دار

در نوارهای آبیاری پلاکدار، پلاک‌ها (قطره چکان‌ها) به صورت مجزا تولید شده‌اند و پس از تولید، به نوار افزوده می‌شوند. اکثر اوقات فاصله بین تیپ‌ها بر اساس روش کشت و نوع محصول انتخاب می‌شود. به همین دلیل، به این نوع نوار، نوار آبیاری پلاک دار گفته می‌شود. این نوار در نقطه مقابل نوار تیپ “درز از بغل” قرار می‌گیرد. نوار‌های درزدار بدون پلاک بوده و آب از میان شکاف‌های آن‌ها به صورت قطره قطره بیرون می‌ریزد.

چرا طول عمر نوار آبیاری پلاک دار بیشتر است؟

نوارهای پلاک‌دار دارای ضخامت بیشتری بوده و به نسبت نوارهای درزدار از مقاومت بیشتری برخوردارند. علاوه بر این، وجود پلاک‌ها باعث می‌شود تا خروج آب یکنواخت باشد و کیفیت آبیاری بالاتر رود. از شرکت‌های مطرح و معروف در تولید نوار تیپ در دنیا می‌توان به وان تیپ، دوال دریپ، نتافیم و یورودریپ اشاره کرد. در تولیدات داخلی نیز برند اکسیر پلاس از کیفیت بالایی برخوردار است. اما همچنان با وجود کیفیت قابل قبول تولیدات داخلی، نوار تیپ‌های وارداتی از کیفیت بالاتری برخوردار هستند.

مزایای آن

نوارهای پلاک‌دار در مقایسه با دیگر نوارها، از مزایا و ویژگی‌های بسیاری برخوردارند. این ویژگی‌ها عبارتند از:

  • مناسب برای استفاده در زمین‌های شیبدار
  • یکنواختی بیشتر و بهتر در آبیاری
  • حل مشکل دوخت ناپایدار نسبت به نوار آبیاری درزدار
  • عمر بیشتر نسبت به نوارهای درزدار
  • امکان نصب پلاک‌های pc جهت خود شویندگی و تنظیم آبدهی