چگونه شیر برقی سلونوئیدی را خودمان تعمیر کنیم؟
تعمیر شیر برقی سلونوئیدی با توجه به افزایش قیمت تجهیزات یکی از موضوع هایی هست که اهمیت پیدا کرده است. شیر سلونوئیدی بیشتر به دلیل گیر کردن ذرات در داخل آن از کار میافتد. بسته نشدن شیر معمولا بدلیل گیر کردن یک دانه شن، یک شاخه کوچک، حشره یا حتی یک حلزون کوچک ممکن است اتفاق بیفتد. برای تعمیر شیر برقی نیاز است تا آن قطعات آن را باز کرده و تمیز کنید. همچنین باز نشدن دریچه شیر میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. باز نشدن شیر معمولا بدلیل آسیب دیدگی در سیم کشی اتفاق میافتد. در موارد نادری نیز ممکن است این اتفاق بدلیل گیر کردن دانه شن یا پارگی در قسمت دیافراگم شیر رخ بدهد. آموزش زیر به شما کمک میکند تا شیر برقی را باز، بررسی و تمیز کنید.
بررسی قطعات و تمیز کردن شیر برقی
هنگام باز کردن شیر برقی، به محل قرار گرفتن هر قطعه توجه کنید تا در زمان بستن قطعات شیر در کنار یکدیگر بتوانید آن ها را در جایگاه درست خودشان قرار دهید. توصیه میکنم قبل از باز کردن شیر طرح یا عکسی از نحوه درست بسته شدن شیر تهیه کنید تا بعدا به مشکلی برنخورید. شیر برقی ها از انواع مختلف و شرکت های تولیدی متفاوت تا حدودی با هم فرق میکنند. این آموزش با باز و تمیز کردن یکی از انواع شیر برقی ادامه پیدا میکند.
1. جدا کردن سلونوئید شیر برقی
در قدم اول سلونوئید را از شیر جدا کنید. معمولا با چرخاندن سلونوئید در جهت خلاف عقربه های ساعت میتوانید آن را باز کنید. هنگام باز کردن سلونوئید حواستان را جکه کنید تا قطعه ی فنری آن جدا نشود. در بیشتر شیر های برقی جدید این قسمت در سلونوئید مستحکم شده است. اما همچنان ممکن است بطور اتفاقی از سلونوئید جدا شود پس مواظب باشید.
پس از برداشتن سلونوئید، انتهای پیستون فنر دار را در شیر برقی فشار دهید. با فشار دادن و رها کردن، این قسمت باید به آرامی جهش کند. همچنین با چند بار تکرار این حرکت باید به راحتی بلغزد و به سمت بیرون و داخل سُر بخورد. اگر پیستون فنر دار، راحت و آرام در جای خودش بازی نمیکند، ناچارید شیر برقی را تعویض کنید! در این صورت مشخص میشود این قطعه آسیب دیده است و قابل تعمیر نیست. از اضافه کردن روغن یا روان کننده به سلونوئید برقی خودداری کنید. اگر این قطعه گیر کرده است، شیر برقی شما قابل تعمیر نیست و باید تعویض شود.
2. باز کردن پیچ های کلاهک شیر برقی
در قدم دوم کلاهک شیر برقی را باز کنید. این کلاهک معمولا با چند قطعه پیچ بر روی بدنه محکم شده است. کلاهک بعضی از شیر برقی ها بصورت پرس شده بر روی بدنه قرار گرفته اند. برای باز کردن آنها از پیچاندن در خلاف جهت عقربه های ساعت میتوانید کمک بگیرید. شاید مجبور شوید از آچار برای باز کردن کلاهک شیر برقی استفاده کنید. معمولا یک فنر در زیر کلاهک شیر برقی قرار گرفته است. مواظب باشید که این فنر از دست شما سُر نخورد و گم بشود.
دنبال گذرگاه های کوچک در زیر کلاهک شیر برقی بگردید. این گذرگاه ها محل عبور آب از قسمت زیرین شیر به سمت سلونوئید هستند. محل دقیق قرار گرفتن این گذرگاه ها به نوع و شرکت سازنده شیر برقی بستگی دارد. بررسی کنید که این گذرگاه ها با ذره های شن یا چیز های دیگر بسته نشده باشند. مراقب باشید هنگام تمیز کردن این گذرگاه ها باعث آسیب دیدگی، خراشیدگی یا گشاد شدن آنها نشوید.
3. دیافراگم شیر برقی آبیاری
دیافراگم لاستیکی را از شیر برقی جدا کنید. بررسی کنید که دیافراگم دچار پارگی یا شکستگی نشده باشد. در صورتی که دیافراگم دچار آسیب دیدگی شده باشد باید تعویض یا در صورت امکان تعمیر شود. بعضی از انواع شیر برقی ها دارای گذرگاهی بر روی دیافراگم نیز هستند. در صورتی که شیر برقی شما دارای این گذرگاه هاست، آنها را بررسی کنید.
در برخی از شیر برقی این گذرگاه با یک پین فلزی در داخل آن قابل تشخیص است. این پین برای تمیز نگهداشتن گذرگاه دیافراگم است. پین باید بتواند بصورت آزادنه و به نرمی درون گذرگاه حرکت کند. در عکس دیافراگم زیر یک واشر جداگانه قرار دارد که با یک پیچ به پایین بدنه متصل شده است. در بسیاری از شیر ها لاستیک و واشر دیافراگم یک قطعه هستند قابلیت جدا شدن از یکدیگر را ندارند. بررسی کنید در قسمت واشر و دیافراگم هیچ ذره ای گیر نکرده باشد. در صورتی که گرفتگی، خراشیدگی یا پارگی در این قسمت وجود داشت میتوانید با تعویض آن اقدام به تعمیر شیر برقی خود کنید.
4. دریچه خروجی آب
دریچه در پایین بدنه شیر را بررسی کنید. این دریچه قسمتی از بدنه شیر است که واشر دیافراگم برای جلوگیری از عبور آب روی آن فشار وارد میکند. بررسی کنید که این دریچه دچار خراشیدگی یا آسیب دیدگی نشده باشد. در صورت آسیب دیدن این قسمت، ممکن است آب در هنگام بسته بودن شیر برقی شما از آن نشت کند. در برخی از شیر های برخی این قطعه قابل تعویض است. در برخی از شیر برقی های برنجی میتوان این قسمت را از بدنه شیر جدا کرد و برای تعمیر آن اقدام کرد. هرچند در بسیاری از شیر های برقی، این قطعه قابل تعویض نیست و در صورتی که دچار آسیب دیدگی شده باشد، نمیتوانید اقدام به تعمیر شیر برقی خود کنید و باید شیر را تعویض کنید.
5. قدم آخر در تعمیر شیر برقی
آب را باز کنید و ماسه های باقی مانده درون بالادست شیر را پاک کنید. آب را فشار درون مجرا های عبوری لوله بگیرید ئ این کار را به مدت یک تا دو دقیقه ادامه دهید. این کار کمک میکند تا ذرات باقی مانده احتمالی از مجرای لوله ها عبور کنند و شسته شوند.
با دقت تمام قسمت های شیر را تمیز کنید و دوباره آن را به حالت قبل برگردانید و ببنید. بعضی از شیر ها ممکن است دارای یک کلاهک اضافی باشند که هنگام بستن آن باید تمیز شود. در صورتی که در قسمت بدنه شیر برقی شما اورینگ وجود دارد توصیه میشود تا از روغن روان کننده برای عملکرد بهتر آن کمک بگیرید. این کار هنگام مونتاژ دوباره شیر برقی از چین خوردگی اورینگ و واشر لاستیکی جلوگیری میکند. اگر حلقه اورینگ به خوبی جا نیفتد ممکن است شیر برقی شما دچار نشتی آب بشود. برای روغن کاری شیر برقی از وازلین، سیلیکون یا هیچگونه روغن های بر پایه نفت استفاده نکنید. این گونه مواد میتوانند به قسمت های چسب دار در شیر برقی آسیب بزنند و ممکن است راه دریچه را مسدود کنند.
6. بستن پیچ های کلاهک
هنگام بستن پیچ هایی که درپوش شیر برقی را نگهداشته اند از پیچی شروع کنید که نزدیک به سلونوئید قرار گفته است. مطمئن شوید که پیچ دنده به دنده بسته نمیشود سپس به نرمی آن را قدری محکم کنید. حالا نوبت قرار دادن پیچ بعدی در مقابل سلونوئید است. درست مشابه پیچ قبلی، از رزوه به رزوه نشدن پیچ ها اطمینان حاصل کنید. به همین ترتیب تمام پیچ های کلاهک شیر برقی را به آرامی ببندید. سپس اقدام به محکم کردن آن کنید و از همان ترتیب قبل برای محکم کردن آن ها استفاده کنید. توجه کنید که بیش از حد پیچ ها را سفت نکنید و با این کار رزوه هارا از بین نبرید.
اگر کار خودتان را به خوبی انجام داده باشید، الان دیگر باید شیر برقی شما درست کار کند.
سخن نهایی
توصیه مهم: شیر برقی شما در حال حاضر یکبار دچار آسیب دیدگی شده است. این یعنی پتانسیل بیشتری برای آسیب دیدگی مجدد را دارد. پیش از این یکبار ذره های شن باعث از کار افتادن شیر برقی شما شده اند و حالا شما باید بیشتر از قبل برای نگهداری این دستگاه تلاش کنید. به شدت توصیه میشود تا یک فیلتر در بالادست شیر برقی خود نصب کنید. این کار باعث میشود تا از ورود ذرات احتمالی به شیر برقی شما جلوگیری شود. معمولا هزینه تعمیر شیر برقی یا تهیه یکی دیگر از آن بیشتر از هزینه نصب سیستم فیلتراسیون است. در صورتی تصمیم به خرید فیلتر آبیاری دارید توصیه میکنم مقاله “راهنمای جامع خرید فیلتر و معرفی آن” را مطالعه کنید.
دیدگاه خود را بنویسید