چالش آبیاری برای چه کسانی است؟
یکی از چالش های نگهداری از گیاهان، آبیاری کردن آن هاست. شاید بشود گفت همه افرادی که به نوعی با گیاهان در ارتباط اند، با این چالش مواجه هستند. فرقی نمیکند چقدر گیاه برای پرورش دارید. چه باغچه ی کوچکی داشته باشید چه چندین هکتار باغ، این مقاله برای شما نوشته شده است. همانطوریکه میدانید، آب مهم ترین عنصر برای رشد گیاه شناخته میشود. رساندن این عنصر حیاتی به گیاه، برای رشد و بقای آن ضروری است. از گذشته تا کنون راه های بسیار متنوعی برای آبیاری گیاهان ابداع و امتحان شده و همچنان سیستم های متنوع آبیاری در حال پیشرفت هستند. به همین منظور انتخاب یک روش آبیاری مناسب حائز اهمیت است.
اینکه برای انتخاب روش آبیاری باید به چه نکاتی دقت کرد؟ چه روش آبیاری ای برای گیاهان مان مناسب است؟ و چگونه سیستم آبیاری مناسبی تهیه کنیم؟ سوالاتی است که در این مقاله قصد داریم تا به آنها پاسخ بدهیم.
توصیه میکنم مقاله ی “تاریخچه ی آبیاری قطره ای” را مطالعه کنید.
تعین هدف
در اولین قدم، باید برای خودتان مشخص کنید که هدف شما از راه اندازی یک سیستم آبیاری چیست. هدف از راه اندازی یک سیستم آبیاری، بسته به نوع فعالیت و هدف شما از پرورش گیاهان میتواند متفاوت باشد. اگر باغدار هستید، شاید تنها دلیل برای راه اندازی یک سیستم آبیاری، رساندن آب به گیاهان تان باشد. اما اگر قصد دارید برای گیاهان داخل ویلا، حیاط یا بالکن منزل تان، سیستم آبیاری انتخاب کنید، قطعا علاوه بر آبرسانی، زیبایی و چشم نواز بودن آن هم برای شما اهمیت دارد. میتوانید علاوه بر رساندن آب به گیاهان تان، محیط دل نشینی را با آبپاش های متنوع برای خودتان ایجاد کنید. برای راحت تر کردن موضوع و انتخاب ساده تر شما، روش های آبیاری را به دسته های زیر تقسیم کرده ام.
۱. آبیاری قطره ای
۲. آبیاری بارانی
۳. آبیاری فضای سبز
کدام سیستم آبیاری مناسب من است؟
در ادامه قصد دارم تا هر کدام از این روش ها را بصورت مختصر شرح بدم و در مورد موارد استفاده ی هر کدام توضیح دهم.
۱. آبیاری قطره ای
توصیه میکنم اگر میخواهید اطلاعات بیشتری درباره ی آبیاری قطره ای کسب کنید مقاله ی ” آبیاری قطره ای چیست؟” را مطالعه کنید.
اگر بصورت مختر بخواهم بگویم، آبیاری قطره ای را میتوان به این صورت تعریف کرد. رساندن آب بصورت مداوم، یکنواخت و قطره قطره به محل رشد ریشه ی گیاه. آبیاری قطره ای مزایای بسیار زیادی دارد. شاید گسترده ترین روش آبیاری مدرن همین آبیاری قطره ای باشد. دلیل آن هم روشن است. چون در همه ی زمینه ها، محل ها و برای همه ی اهداف، آبیاری قطره ای یک راه حل مناسب است. استفاده کردن از این روش بسیار آسان است و پیاده سازی آن، تخصص زیادی لازم ندارد. هرچند من همیشه توصیه میکنم تا برای اجرای طرح آبیاری قطره ای در مساحت های بیش از نیم هکتار، از کارشناسان این حوزه کمک بگیرید. اما برای اجرا در مساحت های کوچکتر، خودتان میتوانید دست به کار شوید.
راه اندازی یک سیستم آبیاری قطره ای کوچک، در باغچه ی خانه یا باغ تان، نه تنها سخت نیست، بلکه بسیار سرگرم کننده است! چون علاوه بر اینکه محیط مورد نظرتان را آبیاری میکنید، از اینکه یک سیستم بدون نقص را خلق کرده اید، لذت میبرید.
۲. آبیاری بارانی
آبیاری بارانی شباهت زیادی با آبیاری فضای سبز دارد. اما در برخی موارد تفاوت هایی دارند. دلیل اینکه آنها را در دو گروه مختلف قرار دادیم، این است که آبیاری بارانی تنها برای آبرسانی به گیاه صورت میگیرد و در آن زیبایی و چشم نواز بودن پاشش آب، اهمیتی چندانی ندارد. اقتصادی است و برای پرورش گیاهان زراعی انجام میشود. اما در آبیاری فضای سبز علاوه بر آبیاری محیط، به زیبایی، طراوت و چشم نواز بودن محیط نیز توجه میشود. آبیاری بارانی معمولا برای گیاهان زراعی انجام میشود.
از مشهور ترین انواع روش آبیاری بارانی میشود به روش سنتر پیوت ( center pivot ) اشاره کرد. این روش برای زمین های با مساحت بالا بسیار بصرفه است و طرفدارانی زیادی هم دارد. آبیاری بارانی به روش کلاسیک هم، از روش هایی است که با وجود محدودیت ها و مشکلات، هنوز در ایران محبوبیت زیادی بین کشاورزان دارد. در روش کلاسیک آب بصورت باران، بوسیله ی دستگاه های آبپاش یا اسپرینکلر روی گیاهان پاشیده میشود.
۳. آبیاری فضای سبز
همانطور که اشاره کردیم، در آبیاری فضای سبز علاوه بر آبیاری گیاهان، به زیبایی و دلپذیر بودن فضا هم توجه میشود. آبپاش هایی که علاوه بر آبیاری میتوانند طراوت را به محیط هدیه بدهند و چهره ی فضای سبز را از بین نبرند. ممکن است در باغچه ی خانه تان در کنار درخت ها و درختچه هایی که وجود دارد، چند بوته گل کاشته باشید. یا در گوشه ای از باغ تان، فضایی دنج برای لذت بردن و خلوت کردن داشته باشید. اینجاست که آبپاش های فضای سبز به کمک شما می آیند تا محیط دلنشین تان را دلپذیر تر کنند. شاید دوست داشته باشید بعد از ظهر ها که از محل کار به خانه برمیگردید، کمی در حیاط قدم بزنید و از پاشش و صدای آب و فضای سبز حیاط تان انرژی بگیرید. این دقیقا همان کاری است که آبپاش های فضای سبز برای شما فراهم میکنند.
فراموش نکنید که آبیاری فضای سبز میتواند در کنار آبیاری قطره ای، یک سیستم کامل تر را بسازد.
سخن آخر
امیدوارم توانسته باشید انتخاب کنید که کدام روش آبیاری برای شما مناسب است. تمام سیستم ها و روش هایی که مطرح شد، میتوانند در کنار مکانیزه و هوشمند شدن، جذابیت بیشتری داشته باشند. اگر فراموش میکنید باغچه ی خانه تان را آبیاری کنید، تایمر های آبیاری به کمک شما می آیند. اگر باغ تان را دیر به دیر سر میزنید و نگران آبیاری گیاهان تان هستید، تایمر های آبیاری مثل باغبان های هوشمند در کنار شما هستند. در ادامه در مورد لوازمی که برای راه اندازی هر کدام از روش های آبیاری به آنها نیاز پیدا میکنید خواهم نوشت تا راحت تر بتوانید تصمیم گیری کنید.
دیدگاه خود را بنویسید