شاید برای شما هم پیش آمده باشد که برای ایجاد تغییرات در باغ یا زمین زراعی خود دچار مشکل شده باشید. یا هنگامی که قصد راه اندازی یک سیستم جدید در باغ خود دارید نمیدانید از کجا شروع کنید. نمیدانید مساحت زمین زراعی تان دقیقا چقدر است تا برای کشت سال آینده تان برنامه ریزی دقیقی انجام بدهید. در این مواقع، محاسبه ی محیط و مساحت باغ یا زمین زراعی و رسم یک نقشه ای مناسب، بسیار مفید و کارآمد است.
نقشه یا پلن ( plan ) به شما کمک میکند تا درک درست تر و مناسب تری نسبت به شرایط زمین تان داشته باشید. علاوه بر این باعث میشود تا تک تک ابعاد و اندازه های هر ضلع زمین تان را یکجا و در کنار هم مشاهده کنید. این کار کمک میکند تا هنگام راه اندازی یک طرح عمرانی، مثل اجرای سیستم آبیاری برای زمین، بهتر تصمیم گیری کنید. از هزینه های اضافه و نا به جا جلوگیری میکند و در نهایت یک سیستم منظم به شما ارائه میدهد.
چگونه میتوانم نقشه زمینم را بدون هزینه رسم کنم؟
برای رسم نقشه ای مرتب و منظم دو راهکار وجود دارد.
راهکار اول: استفاده از متر و یادداشت اندازه ی هر ضلع باغ
راهکار دوم: استفاده از نقشه ی آنلاین گوگل
راهکار اول: استفاده از روش سنتی برای رسم نقشه زمین
رسم یک نقشه دستی، کار ساده ای است. تنها چیزی که به آن نیاز دارید دقت فراوان است. میتوانید از طولانی ضلع زمین شروع کنید. برای رسم نقشه زمین به ابتدای آن بلند ترین ضلع زمین بروید و به کمک متر، تا انتهای آنرا اندازه گیری کنید. برای رسم اندازه ضلع در کاغد یادداشت باید به مقیاس آن توجه کنید. میتوانید با توجه به ابعاد زمین، مقیاس مناسبی انتخاب کنید و ابعاد را یادداشت کنید. برای مثلا اگر اندازه بزرگترین ضلع زمین ۲۰ متر باشد، میتوانید از مقیاس ۱:۲۰۰ استفاده کنید و طول آن ضلع را درون کاغد ۱۰ سانتی متر رسم کنید. همچنین با رعایت زاویه ها، میتوانید از ضلعی به ضلع دیگر بروید و نقشه تمام زمین را رسم کنید.
راهکار دوم: به کمک گوشی موبایل و نقشه های آنلاین
استفاده از نقشه ی آنلاین زمین گوگل (google earth) علاوه بر اینکه کار شما را راحت تر میکند، باعث میشود تا نقشه ی دقیق تری را نیز رسم کنید. استفاده از برنامه گوگل ارث، برای رسم نقشه زمین، نیاز به دانش ویژه ای ندارد. ابتدا کافیست تا این برنامه روی گوشی هوشمند خود تان نصب کنید. این برنامه را میتوانید در google play یا سایر فروشگاه های اندروید و اپل پیدا کنید.
بعد از نصب نرم افزار google earth ، کره زمین را مشاهده میکنید. میتوانید با گرداندن و بزرگ نمایی آن، مکانی را که قصد نقشه برداری از آنجا را دارید روی نقشه پیدا کنید. با استفاده از ابزار search یا همان جستجو، آسان تر به محل مورد نظر تان دست پیدا میکنید. بعد از پیدا کردن موقعیت، با کلیک کردن بروی علامت خط کش که در بالا ی صفحه مشاهده میکنید، صفحه ی نمایشگر تغییر میکند و شما میتوانید با مشخص کنید نقاط شکستگی زمین، ابعاد زمین تان را به برنامه معرفی کنید. توجه کنید که ابعاد زمین بصورت تجمعی برای شما نمایش داده میشود. در نهایت با کلیک کردن روی نقطه ابتدایی، چند ضلعی زمین شما بسته میشود و در پایین صفحه میتوانید محیط و مساحت زمین را بصورت دقیق مشاهده کنید.
از نرم افزار Google earth استفاده های فراوان و مختلفی میتوان کرد. این فقط گوشه ای از قابلیت های فراوان این نرم افزار هست.
رسم و نمایش شیب زمین
پس از اندازه گیری و رسم ابعاد هر ضلع درون کاغذ، بهتر است تا شیب زمین را معین کنید. میتوانید به کمک پیکان هایی که از بالای زمین به پایین زمین می آیند شیب زمین را مشخص کنید. حتی بد نیست که اختلاف ارتفاع بالای و پایین زمین را نیز درون نقشه یادداشت کنید.
یادداشت کردن ارتفاعات زمین و نمایش آن درون نقشه، برای جایگذاری لوله ها و تصمیم گیری برای انتخاب پمپ مناسب تاثیر زیادی دارد.
چند نکته مهم در رسم نقشه زمین
اگر هدف تان از تهیه ی نقشه، راه اندازه ی سیستم آبیاری است، بهتر است تا به نکات زیر توجه کنید.
۱. مشخص کردن محل قرار گیری منبع آب را فراموش نکنید. منبع آب شما میتواند، استخر، شیر آب، مخزن آب، یا جوی آب باشد. فراموش نکنید که ارتفاع محل قرار گیری منبع آب اهمیت بالایی دارد. بهترین نقطه برای قرار گیری منبع آب، بالاترین قسمت زمین است. چرا که این کار کمک میکند تا فشار مورد نیاز برای آبیاری تمام زمین راحت تر فراهم شود.
۲. نکته دومی که باید به آن توجه کنید، محل قرار گیری گیاهان هست. اگر باغ دار هستید میتوانید محل قرار گیری درختان را بوسیله یک ضربدر مشخص کنید. اگر زمین زراعی دارید یا کشت های گسترده دارید میتوانید با هاشور زدن محل کشت گیاهان را مشخص کنید.
دیدگاه خود را بنویسید