لوله های پلی اتیلنی سال ها است که جای لوله های فلزی را گرفته اند و از مواد شیمایی پلی اتیلن ساخته شده اند. خصوصیت های مهم این لوله های پلاستیکی مثل ضایعات کم، وزن سبک، مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی یا پرتو فرابنفش خورشید سبب شد خیلی زود به نوعی لوله پرکاربرد برای مصرف کنندگان تبدیل شود. در این مقاله به بررسی دقیق تر لوله پلی اتیلن می پردازیم.
لوله پلی اتیلن چیست؟
با پیشرفت تکنولوژی در حوزه صنعت تولید لوله های پلاستیکی با نام پلی اتیلن رونق پیدا کرد.این لوله ها به دلیل داشتن خواص و ویژگی های فراوان و مفید توانستند در بسیاری از فرآیندها و فعالیت ها مورد استفاده قرار گیرند. پلی اتیلن نوعی پلیمر ساده است که در صنعت پلاستیک سازی کاربرد داشته و از آن در ساخت لوله ها و اتصالات پلی اتیلنی با کیفیت استفاده می شود. از جمله مشخصات مهم این لوله داشتن خواص مکانیکی، الکتریکی، شیمیایی و حرارتی مناسب و برخورداری از قابلیت انعطاف بالا است.
مشاهده قیمت انواع لوله پلی اتیلن
معرفی انواع لوله پلی اتیلن
در مورد اینکه لوله پلی اتیلن چیست باید بگوییم که این لوله ها در انواع مختلف و با استانداردهای متفاوت تولید می شوند که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم.
لوله پلی اتیلن تک جداره
لوله های پلی اتیلن تک جداره یا فشار قوی برای انتقال سیالات مجاز تحت فشار استفاده می شود. در این لوله ها از یک لایه برای پوشانندگی آن ها به کار می رود و علت نام گذاری آن ها همین موضوع است. لوله پلی اتیلن تک جداره در انواع مختلفی شامل لوله PE80 ،PE100و PE63 وجود دارند.
لوله پلی اتیلن دوجداره
ساختار لوله های پلی اتیلنی دو جداره از دو لایه شامل یک لایه بیرونی موج دار و لایه درونی سطح صاف تشکیل شده است. نحوه ساخت این لوله ها به دو شکل لوله کاروگیت و لوله اسپیرال صورت می گیرد.
1. لوله کاروگیت:
این نوع لوله پلی اتیلنی فشار داخلی نداشته و به همین دلیل بیشترین کاربرد آن به عنوان یک مجرای زیرزمینی است. لوله های کاروگیت قطر 800 تا 1000 میلیمتر داشته و در انتقال فاضلاب های اسیدی و قلیایی استفاده می شوند.
2. لوله اسپیرال:
فرآیند تولید لوله پلی اتیلنی کاروگیت با لوله اسپیرال متفاوت است. در لوله های اسپیرال اتصالات به شکل جوش لب به لب ساخته می شوند؛ به همین دلیل لوله های اسپیرال در مقایسه با لوله های کاروگیت مقاومت حلقوی بیشتری دارند. در نتیجه این لوله های پلی اتیلنی در برابر نیروهای خارجی مقاومت بالاتری از خود نشان می دهند. لوله اسپیرال در جمع آوری آب های سطحی، جاده سازی، جمع آوری فاضلاب صنعتی و شهری کاربرد دارد.
لوله های پلی اتیلن آبیاری
لوله های آبیاری پلی اتیلنی نوعی لوله تک جداره هستند؛ به دلیل اینکه در بخش کشاورزی از آن ها استفاده زیادی می شود این لوله ها را در گروه های جداگانه و با استانداردی خاص می سازند. لوله های پلی اتیلن آبیاری در دو دسته لوله های آبیاری با چگالی بالا (HDPE Pipe) و لوله های آبیاری با چگالی پایین (LDPE Pipe) تولید می شوند.
لوله PEX پلی اتیلن
لوله های PEX یا لوله پلیاتیلن شبکه ای که معمولا دارای قطر ۱/۴ تا ۳ اینچ هستند با هدف ساخت لوله هایی با مقاومت بالا در برابر دما و افزایش طول عمر مفید لوله تولید شده اند. این لوله ها دارای چگالی متوسط به بالا هستند و به دلیل مقاومت بالا در برابر حرارت در سیستم آتش نشانی کاربرد دارند. همچنین در انتقال و توزیع آب گرم و سرد نیز استفاده می شوند.
لوله PE-RT پلی اتیلن
لوله پلی اتیلن PE-RT را می توان زیر مجموعه لوله PEX دانست ولی با این تفاوت که مقاومت حرارتی لوله PE-RT در مقایسه با لوله پلی اتیلن PEX بیشتر است. به دلیل استحکام زیاد این لوله در برابر ترک خوردگی از آن ها برای انتقال سرما و گرما در ساختمان ها استفاده می شود.
ویژگی های لوله پلی اتیلن چیست؟
لوله پلی اتیلن به سبب داشتن ویژگی ها و قابلیت های متنوع توانسته در امور مختلفی به کار گرفته شود؛ از این رو یک لوله پرکاربرد و مناسب برای استفاده در فعالیت های گوناگون است. یکی از مشخصه های مهم لوله پلی اتیلن و اتصالات آن سبک وزن بودن آن ها نسبت به لوله های بتنی و فولادی است. وزن سبک این لوله سبب شده کاربر به راحتی لوله ها را جابه جا کرده و آن را نصب کند. ویژگی دیگر لوله پلی اتیلن جنس مقاوم آن است که در برابر نور آفتاب و یا ضربه ها و فشارهای مختلف استحکام بالایی داشته و شکسته نمی شود. مقاومت بالا در برابر آسیب های جوندگان و یا عبور برخی مواد شیمیایی در مسیر لوله از دیگر مشخصات و ویژگی های این لوله است. حالت زبری بسیار کم در انواع لوله پلی اتیلن سبب شده این لوله ها جریان پذیری خوبی داشته باشند.
مقاله پیشنهادی: دبی خروجی لوله در هر سایز چقدر است و جدول آن چگونه است؟
از مهم ترین و اصلی ترین ویژگی های لوله پلی اتیلن می توان به خاصیت انعطاف پذیری و اتصال پذیری بالای لوله پلی اتیلن اشاره کرد. وجود شعاع خمش و مطلوب در این لوله ها باعث شده که استفاده از آن در مکان های مختلف امکان پذیر باشد. به طور میانگین شعاع مجاز خمش لوله پلی اتیلن 2 برابر قطر خارجی این لوله است. قابلیت اتصال پذیری لوله پلی اتیلن نیز موضوع مهمی است که توانسته هزینه اتصال را تا حد زیادی کاهش دهد. همچنین به روش های مختلف می توان شاخه های لوله پلی اتیلن را به هم متصل کرد.
کاربردهای لوله پلی اتیلن چیست؟
با توجه به ویژگی ها و مزایای لوله های پلی اتیلن می توان از این لوله ها در مکان های مختلف استفاده کرد. در ادامه به بررسی چند کاربرد مهم این لوله ها می پردازیم.
1. استفاده لوله پلی اتیلن در آبرسانی:
کاربرد لوله پلی اتیلن در عملیات انتقال آب در سیستم های آبرسانی بسیار زیاد است. ساختار شیمیایی لوله پلی اتیلن سبب شده این لوله بهترین لوله برای انتقال هر نوع آبی باشد و جنس بیشتر لوله های عبور آب های شرب و آشامیدنی، پلی اتیلن است.
2. کاربرد لوله پلی اتیلن در آبیاری تحت فشار :
در آبیاری تحت فشار، فشار آب به بیش از یک اتمسفر می رسد؛ از این رو بهترین لوله ها برای تحمل این میزان فشار استفاده از لوله های پلی اتیلن نوع PE100 است. همچنین لوله های 200، 250 و 315 در چاه های عمیق و سیستم های آبیاری تحت فشار کاربرد بسیاری دارد. آب در چاه های عمیق توسط پمپ هایی با توان 10 تا 12 اینچ در مسیر لوله های پلی اتیلن منتقل می شود.
3.استفاده لوله PE یا پلی اتیلن در آبیاری بارانی :
به کارگیری لوله های پلی اتیلن در فرآیند آبیاری بارانی بسیار کمک کننده است؛ در این شرایط آب با فشار بیش از یک اتمسفر در لوله های پلی اتیلن می تواند جریان داشته باشد و به آبپاش های تعبیه شده در سیستم برسد.
4. کاربرد لوله پلی اتیلن در آبیاری قطره ای
در آبیاری قطره از لوله های پلی اتیلن تک جداره یا لوله های پلی اتیلنی سبک (PE LD) خطی با سایز 16 میلیمتر استفاده می شود. به کارگیری این لوله در عملیات آبیاری قطره ای باعث کاهش هزینه های آبیاری می شود؛ زیرا قیمت این نوع لوله پلی اتیلنی بسیار ارزان است.
5. استفاده لوله پلی اتیلن در انتقال مواد شیمیایی
لوله های پلی اتیلنی در برخورد با برخی از مواد شیمیایی، قلیایی و اسیدی واکنش زیادی ایجاد نمی کنند و مقاومت خوبی دارند. همچنین تاثیری روی رنگ، بو و مزه آب نداشته و می توان این لوله را در آزمایشگاه ها، پسماندهای صنعتی و فاضلاب ها، بدون نگرانی از تاثیر نشتی و خوردگی استفاده کرد. در هنگام آزمایش این لوله، آن ها را با مواد شیمیایی مختلفی آزمایش کرده و در فشارها، دماها و شرایط آزمایشی معین در مواد شیمیایی قرار می دهند.
مهم ترین مزایا لوله پلی اتیلن چیست؟
تا به اینجای مقاله متوجه شدیم لوله پلی اتیلن چیست و چه کاربردهایی دارد و با انواع آن آشنا شدیم در ادامه به بررسی مهم ترین مزایا و معایب این لوله می پردازیم. یکی از مهم ترین مزیت هایی که لوله پلی اتیلن دارد، مقاومت آن بوده که باعث جلب توجه مصرف کننده شده است. سایر مزایایی که برای لوله پلی اتیلن می توان برشمرد به شرح زیر می باشد.
- داشتن وزن سبک
- جا به جایی راحت و آسان
- امکان اتصال آسان به لوله های دیگر
- مقاوم در برابر تنش های دمایی مختلف
- نیاز به فضای کم برای نگهداری
- طول عمر مفید و دوام بالا
- مقاومت در برابر مواد شیمیایی و اسیدی
- نصب راحت و آسان در سطح های خاکی و مکان های عمیق
- مقاومت در مقابل اشعه ماورا بنفش خورشید
- عدم ایجاد رسوب در مسیر لوله
- مقاوم در برابر ساییده شدن یا ضربه های احتمالی
- کاهش فشار ناشی از اصطکاک
معایب لوله پلی اتیلن چیست؟
لوله پلی اتیلن یکی از پر مصرف ترین نوع لوله ها است که جایگزین مناسبی برای لوله های آهنی بوده و در بین مصرف کنندگان محبوبیت خوبی دارد. این لوله در کنار مزایای بی شماری که دارد می تواند تعداد محدودی نقص نیز داشته باشد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.
- نیازمند محافظت در مقابل اشعه UV خورشید
- ایجاد ضعف در مکش و خلأ ایجاد شده در مسیر لوله
- عدم امکان ردیابی لوله پلی اتیلن با دستگاه فلزیاب
- امکان از بین رفتن لوله در صورت تماس با بعضی مواد شیمیایی و نفتی
- کاهش طول عمر و خرابی لوله در تماس با آب های حاوی کلر
عوامل تاثیرگذار بر قیمت لوله پلی اتیلن
قیمت لوله های پلی اتیلن ثبات نسبی نداشته و در بورس پیوسته نوسان دارد؛ این تغییر قیمت در اثر عوامل مختلفی نظیر تغییر نرخ ارز در مواد وارداتی، هزینه جا به جایی، دستمزد نیروی انسانی، هزینه برق و سایر فاکتورها ایجاد می شود. اما به طور کلی لوله های پلی اتیلن بسته به گرید و استاندارد بودن لوله، نوع مواد و میزان خلوص آن و میزان تحمل فشار با قیمت های مختلفی در بازار به فروش می رسند.
جمع بندی
در این مقاله به بیان کاربردها، انواع، ویژگی ها و مزایا و معایب لوله پلی اتیلن پرداختیم و دانستیم که لوله پلی اتیلن چیست. طول عمر بالا و مفید از ویژگی ها و مزیت های مهم این لوله است ولی لوله پلی اتیلن اتصالات قوی ندارد و در مواردی مثل ساختمان ها ممکن است این اتصالات استانداردهای مناسبی نداشته باشد. همچنین تولیدکنندگان مختلف این لوله ها را در استانداردهای متفاوت می سازند و این تنوع بالا مانع از این امر شده که مشتری بتواند لوله های پلی اتیلنی با کیفیت و اتصالات قوی تر را بشناسد. اما با مطالعه این مقاله می توان اطلاعات مفیدی در مورد لوله پلی اتیلن به دست آورد.
دیدگاه خود را بنویسید