اگر برای اولین قصد دارید دستگاه نوار تیپ آبیاری را نصب کنید، در ابتدای کار ممکن است کمی چالشبرانگیز باشد. اما با مرور برخی از نکات و آموزش نصب نوار تیپ میتوانید این کار را بهآسانی انجام دهید. برای این کار، تعیین نوع خاک بسیار اهمیت دارد، نحوه آبیاری در خاک رس، لوم و شن متفاوت است، فاصله قطره چکانها در نوار آبیاری برای خاک شنی 20 سانت و برای خاک رس فاصله قطره چکانها 30 سانت است.
امروزه باتوجه به کمبود آب و دشواریهای آبرسانی در زمینهای کشاورزی، استفاده از انواع روشهای آبیاری قطرهای گسترش یافته است. کشاورزان و افرادی که با مسائل آبیاری روبهرو هستند، از مزایای استفاده از نوار تیپها برای آبیاری مطلعاند. یکی از مهمترین نکات بههنگام استفاده از این نوارها، محاسبهی میزان نوار موردنیاز برای آبیاری زمین است.
امروزه کشاورزان برای صرفهجویی در مصرف آب، به آبیاری قطرهای روی آوردهاند. روش آبیاری قطرهای که از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار است، آب را مستقیم به ریشه گیاه پمپ میکند. این سیستم جدیدترین دستگاهی است که کشاورزان در سراسر دنیا از آن برای افزایش تولید در برابر منابع کم آب استفاده میکنند. نوار تیپ کشاورز توانسته است به زنده ماندن این صنعت کمک زیادی کند.
در هنگام خرید نوار تیپ درز دار، نکات مهمی وجود دارند که باید بررسی شوند. جدا از نکات فنی مورد نیاز هنگام استفاده از این نوارها، باید به برخی از مشخصات فیزیکی و ظاهری نوار آبیاری موردنظر نیز دقت کرد تا بتوانیم از کیفیت آن مطمئن شویم.
از چندین سال پیش که خطر کم شدن منابع آب کشاورزان را درگیر کرد، استفاده از سیستمهای هوشمند در چاههای آب و بهرهگیری از شیوههای نوین آبیاری در دستور کار قرار گرفت. در آبیاری سنتی حجم زیادی از آب هدر میرود؛ لذا کشاورزان تصمیم گرفتند رویه خود را تغییر دهند و روشهای جدید، همچون آبیاری قطرهای و نوار آبیاری پلاک دار ، در کانون توجه قرار گرفت.
در آبیاری قطرهای با هدف جلوگیری از هدررفتن آب، با استفاده از نوارهای آبیاری، میزان آب مورد نیاز برای پرورش محصولات را با سرعت کم (بین 2 تا 20 لیتر در ساعت) تأمین میشود. در این روش میزان آبیاری به گونهای تنظیم میشود که خاک گیاهان اشباع نشود و آب روی سطح زمین نایستد. به این ترتیب علاوه بر اینکه همواره رطوبت مورد نیاز خاک تأمین میشود، از مصرف بیش از اندازه آب نیز جلوگیری به عمل میآید.
انتخاب نوار آبیاری یا تیپ مناسب برای هر پروژه یک فرآیند منحصربفرد است. پس باید بر مبنای نیاز دقیق آن انجام شود. چهار عامل موثر در خصوص انتخاب نوار مناسب باید در نظر گرفته شود. این چهار عامل عبارتند از: قطر نوار، ضخامت دیواره نوار، اندازه سوراخ خروجی جریان و دبی آب عبوری از داخل نوار. پس از بررسی این چهار عامل در انتها به یک نکته مهم دیگر در خصوص انتخاب نوارهای آبیاری مناسب اشاره میکنیم.
پمپ مه پاش بانام پمپ پیستونی نیز شناخته میشود. استفاده از پمپ در مه پاش این قابلیت را ایجاد میکند که ذرات آب از نازلها در حد میکرون خارج میشوند. معمولا برای مه پاشهای خانگی از پمپ استفاده نمیشود. اما در مه پاشهای صنعتی به دلیل وسعت مکان باید از پمپ استفاده کرد. تا قطرات آب با فشار و قدرت بیشتری پخش شوند. آشنایی با مشخصات پمپ مه پاش به انتخاب درست کمک خواهد کرد.
مهپاش نوعی سیستم سرمایش تبخیری است که به آن سیستم خنک کننده تبخیری نیز میگویند. استفاده از مهپاش یکی از بهترین روشهای سرمایشی است که بخصوص در گلخانهها بازده بسیار بالایی نیز دارد. ممکن است فکر کنید با استفاده از این سیستم، همهچیز خیس و مرطوب میشود. اما در حقیقت ذرات آب در مهپاشها به علت ریز بودن، بسیار سریع تبخیر میشوند.