آبیاری مزارع و باغات، یکی از دغدغههای مهم باغداران و کشاورزان است. چراکه صرف وقت و هزینه زیادی میطلبد. اما آبیاری در کشاورزی صرفا دغدغه کشاورزان نیست و در حوزه کلان اداره کشور نیز، حائز اهمیت است. زیرا کشاورزی با آبیاری به شیوه سنتی، بیشترین سهم از مصرف و هدررفت آب را در کشور دارد. از این رو وزارت جهاد کشاورزی سالها است که طی طرحی ملی و بلند مدت، در صدد تغییر شیوهی آبیاری سنتی و گسترش سامانههای مدرن آبیاری، در سطح کشور است و بر این اساس تسهیلاتی برای باغداران و کشاورزان، در نظر گرفته شده است.
شما فکر میکنید چه نوع وام کشاورزی به این کار تعلق خواهد گرفت؟ همراهمان باشید تا در این یادداشت شرح تسهیلات و نحوه اخذ آن را برایتان بگوییم.
پیشنهاد ویژه آبان کالا: برای آبیاری قطره ای به چه تجهیزاتی نیاز دارم؟
آیا تغییر شیوه آبیاری سنتی به هزینه وام کشاورزی میارزد؟
استفاده از شیوههای نوین آبیاری مانند آبیاری تحت فشار، قطرهای و بارانی، طبق پژوهشها و برآوردهای انجام شده سبب میشود که نه تنها در مصرف آب صرف جویی شود؛ بلکه در مصرف کود، سم و حتی بذر نیز 30 درصد صرف جویی در پی خواهد داشت. مصرف انرژی را نیز 25 درصد کاهش میدهد. این درحالی است که برآوردها از اراضی تحت پوشش این نوع از آبیاری، نشان دهنده افزایش 30 درصدی تولید محصولات کشاورزی است.
همچنین تغییر به این نحوه از آبیاری، هزینههای تولید را برای کشاورزان بین 50 تا 65 درصد کاهش میدهد که سبب افزایش حاشیه سود خواهد شد. توزیع یکنواخت آب در مزرعه و باغ، افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی، جلوگیری از سله بستن خاک – سخت و خشک شدن زمین پس از آبیاری – و سهولت در انجام عملیات زراعی – عدم نیاز به زهکشی و ایجاد نهرهای خاکی – از دیگر مزایای سامانههای نوین آبیاری است.
درنتیجه اگر باغ یا زمین کشاورزی دارید، حتما برای تغییر شیوه آبیاری سنتی، اقدام کنید. شما میتوانید از وام کشاورزی و سایر تسهیلات نیز کمک بگیرید.
بیشتر بخوانید: تاثیر تغییر روش آبیاری از سنتی به قطره ای بر درختان کهن سال!
انواع وام کشاورزی و تسهیلات مربوطه
بانک کشاورزی تنها بانک مخصوص به بخش کشاورزی است و تسهیلات و وامهای متنوعی در این خصوص دارد. این وامها برای تامین نیازهای اعتباری تولیدکنندگان بخش کشاورزی، صنایع غذایی، خدمات بخش کشاورزی و … است.
وام کشاورزی و تسهیلات اختصاص داده شده به این حوزه با توجه به مواردی که وام در آن مصرف میشود به سه بخش تقسیم میگردد که در زیر اشاره میشود.
- سرمایه گذاری ثابت: وام و تسهیلات اعطایی در این بخش به امور اساسی، عملیات زیربنایی و خرید کالاهای سرمایهای برای امور کشاورزی، باغداری و … تعلق میگیرد. مدت زمان بازپرداخت، بر اساس بازدهی فعالیتهای مرتبط است اما حداکثر مدت بازپرداخت این تسهیلات، 10 سال در نظر گرفته شده است.
- سرمایه در گردش: این تسهیلات با هدف تامین سرمایه در گردش یک واحد کشاورزی، باغداری و یا دامداری به جهت بهرهبرداری اقتصادی و در قالب فعالیتهایی که مرتبط باشد، به متقاضی تسهیلات، داده میشود. بازپرداخت این وام حداکثر 4 سال منظور شده است.
- هزینههای عملیاتی (هزینههای جاری): وام در این بخش به منظور تامین بخشی از سرمایه در گردش و هزینههای جاری واحدهای مذکور برای یک دوره بهرهبرداری و صرفا برای مدت یک سال پرداخت میگردد.
همانطور که مشخص است از میان این سه دسته، این وام بخشِ «سرمایهگذاری ثابت» است که میتواند محل تامین مالی شما به صورت وام، برای تجهیزات آبیاری نوین باشد؛ زیرا این تجهیزات از امور اساسی و مرتبط با عملیات زیربنایی در بخش کشاورزی، محسوب میشود.
مدارک مورد نیاز برای وام کشاورزی
مدارک مورد نیاز برای درخواست وام کشاورزی، از این قرار است:
- مدارک شناسایی متقاضی
- مدارک مربوط به محل اجرای طرح
- مدارک مربوط به متعهد و وثیقه
- مجوزهای مربوط به هر نوع فعالیت بر حسب مورد، از مراجع قانونی ذیصلاح
- و برای اجراي آبياري تحت فشار؛ ارائه تاييديه از مركز توسعه آبياري تحت فشار در مورد شركتهاي مجري
تسهیلات بلاعوض یا وام کشاورزی؟
در ابتدای یادداشت از طرح ملی وزارت جهاد کشاورزی برای تغییر نحوه آبیاری سنتی به روشهای مدرن آبیاری، اشاره کردیم. از آنجا که وزارت جهاد کشاورزی، برنامههای راهبردی خود را در جهت افزایش بهرهوری از تولید پایدار محصولات کشاورزی اختصاص داده است، از سال 94 با هدف توسعه آبیاری موضعی و قطرهای، طرح ملی سامانههای نوین آبیاری را به دلیل صرفه جویی در منابع آب و کاهش صرف انرژی، آغاز کرد.
بر اساس این طرح که همکاری مشترکی میان وزارت جهاد کشاورزی و وزارت ارتباطات است، دولت بودجهای را از محل صندوق توسعه ملی و نیز دیگر محلهای تامین اعتبار، برای کمکهای بلاعوض به کشاورزان و باغداران اختصاص داده است تا مزارع و باغات خود را به سامانههای نوین آبیاری مجهز نمایند. این همکاری به جهت هوشمندسازی سامانههای نوین آبیاری است که پیش از اقدام برای تغییر نحوه آبیاری، لازم است درباره آن و انواع دیگر سامانههای مدرن، تحقیق کنید.
میزان تسهیلات بلاعوض برای سامانههای نوین آبیاری
در سال 97، تجهیز هر هکتار به طور میانگین، 15 میلیون تومان هزینه در پی داشت که در حدود 10 میلیون تومان آن از سوی جهاد کشاورزی به صورت بلاعوض پرداخت میشد. البته مبلغ پرداختی با توجه به نوع سامانه انتخابی متفاوت است و بیشترین کمک بلاعوض به سامانه آبیاری قطرهای صورت میگیرد. به طور کلی وزارت جهاد کشاورزی حدود 85 درصد از هزینههای تجهیز مزارع و باغات به سامانههای نوین آبیاری را پرداخت میکند و تنها 15 درصد آن بر عهدهی صاحبان باغات و مزارع است.
شرایط و نحوه اخذ تسهیلات بلاعوض
هیچ محدودیتی برای دریافت این تسهیلات وجود ندارد و کشاورزان خرده مالک نیز میتوانند با تجمیع اراضی خود با وسعت حداقل 10 هکتار که در پایاب یک منبع آب واقع شده است، اقدام به دریافت تسهیلات بلاعوض کنند.
تنها نیاز است با ارائه درخواست کتبی و مشخص نمودن میزان سهم آب با تایید شورای اسلامی محل، پروانه معتبر بهرهبرداری از منابع آبی و سند مالکیت زمین، به سازمان نظام مهندسی کشاورزی شهرستان خود، مراجعه کرده و تشکیل پرونده دهند.
درنتیجه کشاورزان و باغداران میتوانند 85 درصد از هزینههای تجهیز مزارع و باغات خود به سامانههای نوین آبیاری را به طور بلاعوض از بانکهای عامل بانک کشاورزی دریافت کنند و 15 درصد باقی مانده را نیز از وام کشاورزی سرمایهگذاری ثابت، استفاده کنند که البته نیازمند توجیه کردن بانک برای صرفه اقتصادی آن است.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
انور ساعدی
1097 روز پیشگام بسیار مباکیست اگر مسئولان درست وبه موقع عمل کنند سپاس گزارم انور ساعدی روستای گاودره
علی الباجی
986 روز پیش۲۰ هکتار دارم تحت فشار انجامش بدم تهسیلات میدن راهنمایی کنید
مدیر سایت
914 روز پیشتوی متن مقاله سعی کردیم راهنمایی کنیم
علی پیرزادی روستای چقابل
980 روز پیشچه رویای شیرینیه این وام بلاعوض ولی افسوس توکشورمااینها همش توفیلمهاست وبه طورقصه وآرزو.هستش.شماتشریف ببریدبانک عنوان کنید چنان تعجب میکنن واعلان بی اطلاعی که خودتم باورت میشه که داری هزیان میگی.تازه اگرم بتونی باکمک سفارش سختی یه پارتی بهشون بقبولونی که وام بهت بدن ازبرنامه محض اینکه بگی سلام میگن بودجه نداریم پولنداریم.تازه تقاضای وج دستی هم ازت دارن
مهدی رشدی
886 روز پیشیک هکتار زمین زراعی دارم رفتم خدمات کشاورزی سلماس میخواستم آبیاری قطره ای بکنم درجهاد کشاورزی عوض حمایت بهم گفتن کارت غیر قانونیه لطفا منو راهنمایی کنید ممنون
ناشناس
868 روز پیشسلام بارانی اجرا کردیم بوج نیست چکم دار برگ میخور چکارکنیم
عبداله
719 روز پیشسلام جان ما اگه خورده مالکه ۱۰ هکتار یعنی چی سلطان ..؟
من ۲ هکتار پسته ۷ساله با ۲ساعت آب دارم یعنی ۱۰۰۰ راس درخت پسته .قرق آبی کم میارم تو جوب هدر میشه .یعنی ۹۰ درصد خورده حتی کمتر مردم این شکلی هستن شما میگین حد اقل ۱۰ هکتار بانک کشاورزی .جهاد مال ما نیست.ولشکن
مدیر سایت
718 روز پیشسلام دوست عزیز
هرچند مشکلات زیادی هست برای گرفتن وام کشاورزی اما در صورتی که برای آبیاری غرقابی آب کم میارید میتونید از روش های نوین استفاده کنید برای آبیاری درخت های پسته. ما تا جایی که بتونیم سعی میکنیم توی کاهش هزینه ها کمک تون کنیم
علی ارمبین
690 روز پیشسلآم بنده ۴۰هکتار زمین اجاره کردم میخوام قطره بارانی کنم ایا تهسیلات به مستاجر داده میشه
حسین خراسانی
511 روز پیشسلام بالی ۵ هکتار یکجا داریم ایا تسهیلات به ما تعلق میگیره لطفا راهنمایی کنید
مدیر سایت
492 روز پیشسلام
لطفا شرایط رو از بانک پیگیری کنید.
امیدعباسی
140 روز پیشسلام زمین دارم پروانه چاه هم دارم آیا کجامراجعه کنم تا بیاییم کارقطره ایرانی برام انجام بدهند
ناشناس
140 روز پیشاین شماره ام هست لطفت پرونده جهت تشکیل دادم ولی شرکت طرف قراردادجهاد داشته باشه وجود ندارد چیکارکنم امیدعباسی 09178215016